Afgelopen weekend kregen we een telefoontje. Een mevrouw vroeg ons om hulp. Ze had een huis gekocht in Moraira, Spanje. Althans, dat dácht ze. Want terwijl ze ervan uitging dat alles wel goed zou komen, bleek het huis ondertussen aan iemand anders te zijn verkocht. De makelaar kwam met een onduidelijk verhaal. Wij hadden haar ontmoet op de Second Home beurs in Utrecht. Nu belde ze ons om raad te vragen. Was ze opgelicht?

In Spanje gaat een huis kopen anders dan in Nederland. Wie een bod doet op een huis en aangeeft het te willen reserveren, moet een ‘contrato de reserva’ tekenen, een zogenaamd ‘reserveringscontract. In veel gevallen moet er ook een bedrag worden betaald, vaak zo rond de 3000 euro. Dit is nog geen officiële aanbetaling, maar hiermee reserveer je als het ware het huis. De makelaar haalt het huis dan in principe van de website of markeren het door er ‘onder bod’ bij te zetten. Maar het gebeurt ook dat een verkoopmakelaar een beter bod krijgt voordat het koopcontract is getekend, en dan kan het zijn dat het huis alsnog voor je neus wordt weggekaapt. Pas als er een voorlopig koopcontract is getekend kan geen van de partijen meer terug.

Kun je dan dus zelf ook nog tussentijds van de koop af? Als je het reserveringsbedrag hebt getekend en daarbij geen duidelijke afspraken hebt gemaakt over de voorwaarden waarbij je kunt afzien van je koop, mag je je als koper niet zomaar terugtrekken. Doe je dat wel, dan ben je je reserveringsgeld kwijt.

De eerste weken nadat je een huis hebt gezien dat je wilt kopen, kunnen dus spannend zijn. Nadat je het reserveringscontract hebt getekend en de papieren zijn gecontroleerd door een advocaat teken je het voorlopig koopcontract. Op dat moment betaal je ook 10% van de koopsom aan. Daarna kan het huis niet meer boetevrij aan iemand anders verkocht worden en kun je zelf ook definitief niet meer terugkrabbelen.

Goedkoop is duurkoop, dat gaat hier zeker op. Kies je ervoor om het allemaal zelf te doen, dan kan het namelijk zijn dat je tegen de verschillen aanloopt tussen het Spaanse en het Nederlandse aankoopsysteem. Beter is het om die kleine investering te doen in de aanloop naar de verkoop. Wij werken altijd met een jurist of een advocaat die alle voorkomende de papieren checkt. Het gaat dan om licenties, vergunningen, kadastrale gegevens, inschrijvingen in het gemeenteregister of eventuele schulden die nog openstaan bij nutsbedrijven. Zo voorkom je problemen. Want hoe jammer is het als je je nieuwe Spaanse vakantiehuis in gedachten al aan het inrichten was en je moet er voortijdig alweer afscheid van nemen. Dan begint je zoektocht naar je Spaanse droomhuis weer van voren af aan.