House Doctor Costa Blanca

Costa Blanca

Costa Blanca

De Costa Blanca – tussen Dénia in het noorden en Pilar de la Horadada in het zuiden – is een van de populairste bestemmingen voor toeristen in Spanje. Jaarlijks wordt de kust bezocht door honderdduizenden toeristen, veelal afkomstig uit Noord-Europese landen zoals Nederland, Engeland en Scandinavië. De ‘Witte Kust’ dankt haar naam niet aan de witte stranden, maar aan de vele amandelbomen die in het voorjaar prachtige witte en roze bloesem geven. Aan de Costa Blanca tref je goudgele zandstranden, witte kiezelstranden, baaien met groenblauw zeewater en oprijzende rotsen.

Populaire badplaatsen in de kuststreek zijn Jávea, Altea, Dénia, Moraira, Calpe, Benidorm en Alicante, maar ook de kleinere plaatsen worden in de zomer drukbezocht. Waar Alicante en Benidorm bekend staan om de hoogbouw, is er in veel andere badplaatsen juist laagbouw, en liggen de woningen terrasvormig tegen de met amandel-, olijf- en sinaasappelbomen begroeide heuvels.

Nog een verschil met Alicante en Benidorm – vanwege de vele discotheken, bars en nachtclubs een populaire vakantiebestemming onder jongeren – is dat de kleinere kustplaatsen meer gericht zijn op families, kinderen en toeristen die gesteld zijn op rust en luxe.

321 dagen zon

Het klimaat van de Costa Blanca wordt gekenmerkt door een milde temperatuur van, gemeten over het hele jaar, gemiddeld 22 tot 24°C. De temperatuur wordt op een natuurlijke manier gereguleerd door de invloeden van de Middellandse Zee en het bergachtige achterland. ’s Winters is het gemiddeld 15 tot 17°C en in de zomermaanden wordt het gemiddeld 28 tot 30°C. De Costa Blanca telt de meeste zonuren van Europa, met gemiddeld 321 dagen zon per jaar.

Playas

De Costa Blanca heeft zowel kiezel- als zandstranden, die over het algemeen lang, breed en goed verzorgd zijn. Op de stranden worden uiteenlopende diensten en faciliteiten geboden. Zo worden er ligbedden, parasols en zonneschermen verhuurd en kunnen badgasten in een van de vele horecagelegenheden een hapje en drankje nuttigen. De meeste stranden zijn zeer geschikt voor kinderen. De zeebodem loopt bij de meeste playas geleidelijk af. Wel liggen er vaak kiezels, rotsen of rotsplateaus op de zeebodem, dus een paar waterschoenen is geen overbodige luxe.

Op sommige stranden zijn speeltoestellen aanwezig. De stranden worden over het algemeen goed onderhouden en overdag in de zomer is er strandbewaking. Ook heeft de Costa Blanca verschillende stranden waar een blauwe vlag wappert. Deze vlag wordt gehesen op stranden van goede kwaliteit, en daarvoor wordt onder meer gekeken naar het zwemwater, de veiligheid en de toegankelijkheid van het strand. Aan de Costa Blanca wapperen blauwe vlaggen in onder andere Dénia, Jávea, Calpe, Playa de Albir, Villajoyosa, Benidorm en Altea.

Op sommige plekken aan de Costa Blanca kun je dicht aan de kustlijn dolfijnen of zelfs walvissen spotten. Hoe leuk is dat!