House Doctor Costa Blanca

Jávea

Jávea, ‘Parel van de Costa Blanca’

Jávea (Xábia in het Valenicaans) is van oudsher een vissersdorp en tegenwoordig een van de belangrijkste toeristische bestemmingen aan de Costa Blanca. Het dorp ligt ongeveer halverwege de Costa Blanca, tussen Calpe en Dénia, en wordt ook wel de ‘Parel van de Costa Blanca’ genoemd.

De oude dorpskern van Jávea ligt niet direct aan zee, maar ongeveer een kilometer landinwaarts. In de oude smalle straten is van het massatoerisme weinig te merken. Er staan prachtige bouwwerken, zoals de kerk van Sant Bartomeu en de kapel van Santa Ana. Wie het oude centrum van Jávea bezoekt, vindt daar ook sfeervolle restaurants waar authentieke lokale gerechten op de kaart staan. Zeker de moeite waard!

De haven van Jávea, Duanes del Mar genoemd, bestaat uit twee delen: de jachthaven en de vissershaven. Hier komen de vissersboten aan wal om de vers gevangen vis naar de visafslag te brengen.

Stranden Jávea

Toeristen verblijven doorgaans langs de kuststrook of in de urbanisaties, waar volop vakantievilla’s staan. Het belangrijkste strand van Jávea is Playa del Arenal (Valenciaans: Platja de l’Arenal). Langs dit fijne zandstrand loopt een mooie wandelboulevard met goede restaurants, gezellige terrasjes en winkels. Op het strand zijn parasols en ligbedden te huur.

Aan de noordzijde van het vissersdorp, bij de haven, ligt het strandje La Grava. Ook dit kleinere kiezelstrand heeft een wandelboulevard met leuke tapasrestaurants en terrassen. Het is hier een stuk minder druk dan op het strand van Arenal. Tussen de stranden van La Grava en Arenal ligt nog een strand: op het rustige strand van Muntanya worden grotere kiezels afgewisseld met rotsstenen van kalktuf (piedra tosca). Hier zijn meerdere hippe strandtenten gevestigd, zoals het populaire La Siesta, waar je een fantastisch uitzicht over de Middellandse Zee hebt.

In de omgeving van Jávea zijn ook prachtige natuurgebieden te vinden. De 750 meter hoge berg de Montgó biedt een geweldig uitzicht over het dorp en de omgeving. De berg zorgt ervoor dat Jávea deels wordt beschermd tegen wind en slecht weer. Vanaf de kliffen van Montgó, de Kaap van Sant Antoni en de Kaap La Nao kun je op heldere dagen Ibiza zien liggen.