House Doctor Costa Blanca

Een huis kopen aan de Costa Blanca in Spanje? Neem een aankoopbegeleider in de arm.

Zakendoen in Spanje gaat net iets anders dan in Nederland. Spanjaarden zijn erg van het persoonlijke contact en soms gaat het er emotioneler aan toe dan wij gewend zijn. Nederlanders willen graag duidelijkheid en hechten meer waarde aan afspraken op papier. Als je zaken doet in Spanje, of besluit om een huis te kopen aan de Costa Blanca, krijg je met deze cultuurverschillen te maken. Daarom is het goed om de aankoop van je huis of vakantiewoning samen te doen met een aankoopbegeleiding of aankoopmakelaar.

 

Citroenen aan boom in tuin Aankoopbegeleider Costa BlancaHet is allereerst fijn dat er iemand lokaal meezoekt. Wij, als aankoopbegeleiders, hebben aan de Costa Blanca veel contacten, weet welke projecten er lopen en wanneer er waar huizen beschikbaar komen. En weten ook of een huis aan uw criteria voldoet. Zo zijn er misschien wel aandachtspunten die je online, of zelfs misschien bij een eerste bezoek aan het huis, niet goed meekrijgt. De aankoopbegeleider kent het gebied en weet meer over de ligging, zon, inkijk, drukke weg etc. Of heeft de buurman een groot erf waar je overlast van kunt krijgen? Of staat er een elektriciteitsmast of hangen er hoogspanningskabels dichtbij het huis? En er zijn natuurlijk vele andere zaken te vinden die impact hebben op je keuze.

Ook zijn er andere zaken die je in Nederland niet zo snel tegenkomt. Het gebeurt nogal eens dat er geadverteerd wordt met huizen die al lang verkocht zijn. Staat een huis nog wel echt te koop dan kan het zijn dat er nog iets mee aan de hand is. Zo komt het voor dat de familie nog bezig is met het afhandelen van een erfenis en dat kan bij de aankoop veel rompslomp opleveren of op z’n minst kan aanzienlijke vertraging geven. Ook kan er illegaal gebouwd zijn of er ligt een verouderde septic tank die niet aan de nieuwe regelgeving voldoet. Wil je je vakantiewoning gaan verhuren? Of een zwembad aanleggen? Dan is je misschien verteld dat het allemaal mogelijk is. Later blijkt dan alsnog dat er geen vergunning voor wordt afgegeven. Vaak pas na de aankoop, en dat kan natuurlijk vervelend zijn voor jou als nieuwe eigenaar.

 

 

Huis Aankoopbegeleider Costa Blanca Spanje

 

Eenmaal een leuk huis gevonden? Ook dan is er ook nog genoeg reden om niet alleen te handelen en een aankoopbegeleider te hebben die je bijstaat. De aankoopgeleider kan je helpen om een advocaat te vinden die je belangen als koper behartigt. Je hoeft dan niet zelf vanuit Nederland te komen voor elk stukje papierwerk. Een notaris bezoek in Spanje kan je namelijk al een halve dag kosten. Ook zorgt de advocaat voor een NIE-nummer. Dit nummer is vergelijkbaar met het burgerservicenummer (BSN) in Nederland en dit heb je nodig voor alle officiële aanvragen en documenten.

Met tijd wordt in Spanje anders omgegaan dan in Nederland. Plannen betekent vaak iets anders. Als je over twee weken iets gedaan wilt krijgen zul je er zelf flink achteraan moeten. Je krijgt de boodschap dat er ergens in de komende dagen wel tijd voor is. Tegelijk kan de aannemer of loodgieter je niet precies zeggen wanneer hij komt en hoe laat. Soms zit je in Spanje dan een hele dag te wachten. Hierin kun je trouwens ook wel positief verrast worden. Als je belt vanwege een storing of lekkage dan gebeurt het dikwijls dat de partij die het kan repareren direct tijd voor je maakt, ook in het weekend. ’We komen straks wel even langs’ is dan het antwoord. Ze komen dan vaak zelfs gratis of tegen een kleine vergoeding, waar je in Nederland toch al snel hoge voorrijkosten zou betalen.

 

 

Wij zijn, als aankoopbegeleider, vaak als een elastiekje tussen de twee culturen. Het is belangrijk om je, in de samenwerking en communicatie, te laten meebewegen. Een aankoopbegeleider zorgt ervoor dat het elastiekje niet breekt. In Spanje is de relatie tussen mensen heel belangrijk. Wordt die geschaad dan is reparatie lastiger. De lokale contactpersoon zorgt dat de onderlinge verhoudingen goed blijven door aan Spaanse zijde uit te leggen dat u als Nederlandse klant duidelijkheid wil en graag afspraken op papier wilt zien. En hij of zij vraagt aan de Nederlandse kant soms om geduld, omdat veel zaken langzamer gaan. De bank komt echt wel met een antwoord over de hypotheekaanvraag, alleen duurt het soms wat langer dan gehoopt. Geduld is hierbij een schone zaak.

Het is nu de juiste tijd om onroerend goed voor permanente bewoning of als vakantiehuis te kopen aan de Costa Blanca. De Spaanse markt is op dit moment nog steeds aantrekkelijk. Door het tekort op de huizenmarkt in Nederland en de hoge prijzen daar wijken nu ook meer Nederlanders uit naar Spanje. In Spanje kun je heerlijk zelf genieten van je villa of het verhuren in de weken of maanden dat je er niet bent. Met de twee luchthavens in Alicante en Valencia en goede glasvezelverbindingen is ook het hybride werken vanuit de Costa Blanca prima te doen.

Als je een huis zoekt zet dan eerst voor jezelf op een rijtje wat je wensen zijn. In welke regio of in welke gemeente zou je graag willen wonen? Welke sfeer past het beste? En welk budget hoort daarbij? Wij kunnen kan aan de hand daarvan op zoek gaan naar een huis, villa of vakantiewoning. Wij weten hoe de Spanjaarden te werk gaan, hoe ze denken. En kunnen ons ook goed verplaatsen in wensen en ideeën van onze landgenoten. Op die manier ontstaan er minder communicatie problemen. Een huis aan de Costa Blanca kopen is dan vooral leuk. Genieten van een vakantie appartement, huis of villa.

Facebook
Twitter
Pinterest