House Doctor Costa Blanca

Zonder lokale hulp ben je nergens

We kennen allemaal de programma’s waarin de verhalen te zien zijn van mensen die naar het buitenland vertrekken om daar een Bed & Breakfast te beginnen. Hoe graag deze stellen ook willen dat het slaagt, het gaat geregeld mis.

Carlijn en Yalcin hadden ook die droom maar zij besloten er wel hulp bij te vragen. The Housedoctor Costa Blanca vond een geschikte locatie voor ze en hielp bij het regelen van al het papierwerk. Ze vertellen over hun ervaringen.

 

Is het altijd al een droom geweest voor jullie, een Bed and Breakfast starten in Spanje?

Het plan ontstond zo’n vijf jaar geleden. We hadden een koophuis in Amsterdam, een drukke baan en daardoor ook een druk leven. Tijdens een rondreis in Spanje kwamen we erachter: in dit land willen we wonen. Uiteindelijk werd het Benissa, aan de Costa Blanca.

 

Een jaar later wonen jullie er al?

Ja. We wonen nu drie weken in ons nieuwe huis. Er moet nog veel geregeld worden. In Nederland ga je naar de bank, de notaris en dan regel je de overdracht. Hier gaat alles omslachtiger. Daar moet je je wel aan over kunnen geven, want de factor tijd is hier anders dan in Nederland.

 

blije man in blauwe shirt en vrouw in gele shirt praten over Bed and Breakfast starten in Spanje
Yalcin en Carlijn wonen sinds april 2019 in Benissa aan de Costa Blanca waar ze een Boutique Bed & Breakfast gestart hebben.

Hoe hebben jullie dit huis gevonden?

In oktober zijn we hier een weekend naartoe gegaan. We spraken af met Ronald en Annemarie van The Housedoctor. Ons wensenlijstje was best lang, want we wilden genoeg ruimte om te kunnen wonen en te verhuren. En we zochten een grote tuin met ruimte voor een zwembad. In dat weekend heeft Ronald ons verschillende huizen laten zien, maar ‘ons’ huis zat er steeds niet tussen. 
Tot hij nog met een verrassing kwam. Hij nam ons mee naar een huis dat we op papier al afgekeurd hadden. Hij was er, samen met Annemarie, stiekem toch gaan kijken en ze vonden dat we dit echt moesten zien. En ze hadden gelijk. We waren direct verliefd op dit huis, de locatie en de fraaie uitzichten.

 

Waarom kozen jullie juist voor dit huis?

De locatie is uniek. Onze 6.000 vierkante meter grond grenst aan een natuurgebied waar niet gebouwd mag worden en we hebben vrij uitzicht. Het lijkt alsof we in the middle of nowhere wonen, maar we zitten op een paar minuten van het centrum van Benissa en het wijndorp Jalón, en ook niet ver van het strand. Verder was het huis in zeer goede staat zodat we het met een relatief kleine verbouwing geschikt kunnen maken als B&B.


 

 

 

 

 

 

Eind goed, al goed dus?

Nou, niet helemaal. Het huis werd verkocht met alle spullen er nog in, er stond zelfs nog een auto in de garage. Het bleek om een erfenis te gaan die nog afgehandeld moest worden, met familieleden die allemaal in uithoeken van de wereld wonen.

In Spanje moet je een reservering (aanbetaling) overmaken als je een huis koopt. Daarna wordt er gekeken of alle papieren in orde zijn, alles goed beschreven staat en er geen schulden aan vast zitten. Maar er bleek meer te zijn dat anders gaat dan in Nederland. Zo was het taxatierapport ineens niet meer geldig. Vanuit Nederland was het lastig om alles te regelen. Onze mails werden niet beantwoord.

Gelukkig kon Ronald langsgaan of nog eens bellen om mensen achter hun broek aan te zitten. Uiteindelijk zijn we eind april in de auto gestapt richting Spanje. Twee dagen voor vertrek hoorden we pas dat het allemaal in orde was.

Ronald heeft voor ons het hele aankooptraject gedaan. Zonder hem was het niet gelukt. Hij vond het huis en heeft er ook voor gezorgd dat we er nu in wonen.

 

Badkamer en slaapkamer Casa Alba Bed and Breakfast starten in Spanje
Eén van de mooie kamers van boutique Bed & Breakfast Casa Alba.

Dat was een spannende tijd?

Dat zeker. Soms dachten we dat het alsnog niet door zou gaan. Want na een positief bericht kwam er telkens wel weer iets dat tegenzat. Maar we hoorden vaak ‘het komt goed’ en ‘Spanje gaat alles anders…’ Uiteindelijk waren we toch ineens eigenaar van het toekomstige ‘Casa Alba’ in Benissa.

 

Als je een Bed & Breakfast wilt beginnen in Spanje, waar moet je dan op letten?

Wij hebben hier in de omgeving onderzoek gedaan om te kijken of er wel voldoende toeristen komen en wat die zoeken. We hebben een uniek concept in ons hoofd, in een wat luxer segment, waar een bepaald publiek op af komt. We beginnen in eerste instantie met vier kamers.

 

 

 

 

 

 

 

Bed and Breakfast starten in Spanje Bed and Breakfast starten in Spanje
Eén van de prachtige casitas van Casa Alba met privé terras.

Hebben jullie de vergunning al?

Daar zijn we nu mee bezig. Het is inderdaad weer ingewikkeld maar we verwachten niet dat dat een probleem gaat worden. De gehele regio is in ontwikkeling en het toerisme wordt enorm gestimuleerd.

Als jullie het zonder de hulp van The Housedoctor Costa Blanca hadden gedaan, in welke valkuilen waren jullie dan mogelijk gestapt?

Waarschijnlijk in heel veel. De les die wij leerden is echt: dit is niet te doen op afstand, je hebt iemand ter plekke nodig. Iemand die wel even langsrijdt als je geen antwoord krijgt. Als je het toch alleen probeert te doen heb je veel meer extra kosten. En je loopt het risico dat je met de verkeerde mensen in zee gaat.

 

 

 

 

 

Nog een tip voor mensen die ook deze sprong willen wagen?

Neem de tijd om alles goed uit te zoeken. Om de plek te vinden waar je je thuis gaat voelen. Er zal altijd een plek zijn die voor jou bestemd is. Accepteer dat dat tijd kost. En vraag hulp. Zonder hulp ter plekke lukt het niet.

Ook benieuwd naar de verwezenlijking van Yalcin en Carlijn’s mediterrane droom?  Casa Alba is een boutique Bed & Breakfast met stijlvolle mediterrane casitas en kamers gelegen in de heuvels van Benissa. Het is de perfecte plek om tot rust te komen en te genieten van het adembenemende heden.

Facebook
Twitter
Pinterest