House Doctor Costa Blanca

Zelf bouwen of bestaand kopen in Spanje? Neem een aankoopbegeleider

De huizenmarkt in Spanje zit weer volop in de lift. Vorig jaar werden er volgens het Spaanse bureau voor de statistiek ruim 500.000 woningen verkocht. Dat is een stijging van meer dan tien procent ten opzichte van 2017. Het zijn bestaande woningen waar veel vraag naar is, maar er wordt ook weer overal aan de kust gebouwd. Het gevolg is dat er een scala aan aannemers en klusbedrijven opduikt. Juist nu is het belangrijk om met de juiste mensen in zee te gaan.

De Spaanse huizenmarkt komt van ver. Eerst werd er jarenlang alleen maar gebouwd. Bedrijven maar ook particulieren kregen met gemak hoge leningen van de banken. De prijzen van huizen vlogen omhoog en buitenlanders kochten panden en huizen aan de Costa’s alsof het zoete broodjes waren. Tot het uitbreken van de kredietcrisis die ervoor zorgde dat de huizenbubbel in Spanje knapte. Een diepe crisis volgde waarbij het hele land diep werd getroffen. Op veel plekken kwam de bouw stil te liggen. De huizenmarkt ging vrijwel volledig op slot en de prijzen kelderden met wel veertig procent.

Inmiddels zit er weer groei in de Spaanse economie. Voor investeerders een interessante tijd om panden aan te kopen omdat het rendement weer stijgt. En ook de zon aanbiddende buitenlanders die altijd al voor kortere of langere periode in Spanje wilden wonen, zijn sinds kort weer actief op de markt aan het zoeken en grijpen weer hun kans.

Met het aantrekken van de woningmarkt stijgen ook de prijzen weer. Daardoor is het wel verstandig om juist nu een aankoopbegeleider in de arm te nemen. Soms maak je een afspraak om een huis te gaan bekijken, maar voordat je het vliegtuig hebt kunnen pakken blijkt het huis al verkocht aan iemand die sneller langs kon komen. Doordat wij dichterbij het vuur zitten kunnen we snel schakelen. We maken een voorselectie van huizen, we gaan er vast kijken, informeren je over het aanbod en over de mogelijkheden en zorgen dat je de kans krijgt om op je gemak een bezoek te brengen aan het huis wat jij in gedachten hebt. Als je langskomt nemen we je mee naar de objecten die wij al voor je bezocht hebben en die we jou als koper al voorgelegd hebben. Op deze manier is succes verzekerd. Een makelaar zal altijd de verkopende partij bedienen. Wij vertegenwoordigen de koper en handelen alleen in zijn belang.

Wat we ook zien is dat het alweer een stuk lastiger is om in het goedkopere segment een huis te vinden. Doordat wij de juiste contacten hebben in de regio zijn we eerder op de hoogte van het aanbod, ook in het circuit van de stille verkoop, en kunnen we makkelijker doorpakken als dat nodig is.

Soms is het ook het overwegen waard om toch zelf iets te laten bouwen in Spanje. Wij kunnen je helpen bij het vinden van een mooi perceel. Daarna is het een traject waarin je wel een wat langere adem moet hebben. Gemeenten geven niet zomaar een bouwvergunning af en als die er eenmaal is duurt het ongeveer een jaar voordat je huis er staat. Zeker nu, omdat bouwbedrijven, aannemers en architecten het weer druk hebben. Ze zijn huiverig om veel personeel aan te nemen omdat ze de crisis nog niet vergeten zijn.

Wij werken alleen met gerenommeerde bouwbedrijven uit de regio. Zij zijn aangesloten bij de juiste brancheverenigingen en verzekeringsmaatschappijen en hebben de crisisjaren goed doorstaan. Door met hen te werken voorkom je vervelende misverstanden en financiële problemen. Ondertussen zijn wij als bouwbegeleider je aanspreekpunt, zodat het allemaal goed en prettig verloopt.

Veel van onze klanten kiezen toch liever voor een bestaand pand dat voor een deel of zelfs volledig moet worden opgeknapt. Dit hangt helemaal af van het budget dat je in gedachten hebt, maar het gaat wel gemakkelijker. De gemeenten geven namelijk eerder licenties en vergunningen af voor panden die er al staan, dus je kunt eerder aan de slag. En als je de vergunningen eenmaal binnen hebt is er veel mogelijk en kun je het huis helemaal maken zoals jij het hebben wilt. Wij denken daarin graag met je mee.

Facebook
Twitter
Pinterest