House Doctor Costa Blanca

Een droomhuis kopen in Spanje (1) : Deze juridische documenten heb je nodig

Op zoek naar een plek onder de zon? Wilt u het ultieme droomhuis kopen aan de Costa Blanca? Dat is een goed idee want Spanje en dus ook de mooie Costa Blanca hebben u veel te bieden: de schone middellandse zee, de leuke dorpjes, het mooie weer, de lekkere tapas en paella, een rijke cultuur en het gemoedelijke levenstempo. Maar laat u niet verblinden er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden als u een tweede woning wilt kopen. U moet over een aantal belangrijke documenten beschikken. Dit eerste deel gaat over de papieren en informatie die u nodig heeft voordat u de akte passeert bij de notaris in het aankooptraject.

ID of Paspoort

Indien u onroerend goed in Spanje wilt kopen, moet u beschikken over een identiteitskaart. U heeft die gegevens op uw paspoort nodig om uw gegevens op andere documenten te verifiëren. Maar belangrijker nog om de noodzakeljke documenten aan te kunen vragen bij de Spaanse overheid.

NIE

U heeft een NIE (Numero de Identificacion de Extranjeros) nodig. Dit is in feite een ID voor buitenlanders in Spanje. Deze heeft u nodig om in Spanje transacties te verrichten (bv. een huis kopen). De NIE kunt u aanvragen bij de Spaanse ambassade in Nederland of in een politiebureau in de regio waar u uw tweede woning wilt kopen. U moet ook kunnen bewijzen dat u een inkomen heeft via werk of een pensioen. Het kan ook zijn dat voldoende financiele middelen heeft dit alles moet u kunnen aantonen bij de aanvraag. Daarna zal het zo’n twee weken duren voor je de NIE kaart ontvangt, maar vaak krijgt u direct al het fiscale nummer en kunt u al verder met uw plannen.

Bankrekening

Om een vakantiewoning in Spanje te kopen, moet u beschikken over een Spaanse bankrekening. Zo kan men zien waar uw geld vandaan komt. U heeft die rekening ook nodig als u een hypotheek of lening wilt afsluiten. En het is natuurlijk makkelijk om alle aan uw vakantiehuis gerelateerde zaken op 1 bankrekening te doen in het land zelf. De banken hebben nog vele filialen en hier loop je ook gewoon even snel naar binnen voor de transacties aan de balie want vele overschrijvingen en betalingen gaan hier nog gewoon via de balie.

Documenten ziekteverzekering

Als u een Spaans vakantiehuis wilt kopen, moet u kunnen aantonen dat u een ziekteverzekering heeft. Zo weet men dat u financieel in staat bent bent om alles te betalen. Een kopietje is genoeg of de verzekeringskaart maar zorg dat u dit meeneemt en kan voorleggen als bewijs.

Eind van de week meer informatie in de tweede blog over de belangrijke papieren die u voordat u bij de notaris uw akte wilt passeren moet kunnen overleggen. Ga naar de volgende blog.

Kijkt u even verder op de verschillende blogs en hoofdstukken op onze site voor meer informatie over onze diensten rondom aankoop, bouwbegeleiding of andere diensten kunt u ons contacteren via de link hier.

Facebook
Twitter
Pinterest