House Doctor Costa Blanca

Een droomhuis kopen in Spanje (2): Deze document heb je nodig bij de notaris

Op zoek naar een plek onder de zon? Wilt u het ultieme droomhuis kopen in Spanje? U moet over een aantal belangrijke documenten beschikken. We geven hier een tweede korte overzicht van de belangrijkste juridische documenten die u nodig heeft, dit keer het deel dat van belang is bij het passeren van de akte bij de notaris.

In de blog van eerder deze week schreef ik over het belang van de ID, de NIE en een Spaanse bankrekening, om die te lezen, klik hier.

Nota Simple

De Nota Simple is een kritisch document. Het is een dealbreaker als u dit niet heeft. Maar normaal is dat de taak van de advocaat, makelaar of Gestor om deze te presenteren bij de notaris om uw droomhuis te kopen. Heb je het niet, dan kan de akte niet passeren bij de notaris.

In de Nota Simple staat in detail beschreven om welk pand, of perceel, het precies gaat. Wie de eigenaar is of de eigenaren en de eventuele eigendomsverhoudingen. Ook een belangrijk punt bij deze Nota Simple is de controle of er nog schulden verbonden zijn aan het huis.

Schulden en betalingsachterstanden

Denk hierbij aan de onroerendgoedbelasting ( IBI = impuestos sobre bienes immuebles) en afvalstoffenheffing (Basura) Of misschien zijn er openstaande energierekeningen of nog een hypotheek die niet is afgelost. Als u eigenaar wordt bent u verantwoordelijk en moet betalen en dit is duidelijk anders geregeld in Nederland want hier zijn de belastingen en schulden aan het onroerend goed gekoppeld en niet aan de eigenaar.

Als de vorige bewoner de belastingen niet heeft betaald, neemt u direct de schulden over tegelijk met het huis. Deze kosten moeten direct worden voldaan bij de notaris of er moeten betalingsbewijzen zijn van de vorige eigenaar dat deze reeds betaald zijn en anders gaat het de transactie niet door en bent u ook uw 10% aanbetaling kwijt. Let op dit is erg belangrijk!

Kijkt u even verder op de verschillende blogs en hoofdstukken op onze site voor meer informatie over onze diensten rondom aankoop, bouwbegeleiding, aannemer inhuren of andere diensten kunt u ons contacteren via de link hier.

Facebook
Twitter
Pinterest