House Doctor Costa Blanca

Niemand bereikbaar… het is feest!

Op 1 januari hebben de Spanjaarden vrij, net als wij. Er zijn veel mensen die daarna hun kerstvakantie nog wat verlengen omdat op 6 januari ‘Reyes’ wordt gevierd, Driekoningen. Kinderen krijgen de avond ervoor cadeautjes van de koningen die Spanje aandoen, vergelijkbaar met ons Sinterklaasfeest. Op 6 januari zelf gaan veel mensen uit eten of vieren ze feest bij familie en vrienden.

Als je in Spanje gaat wonen en er mogelijk ook gaat werken, is het goed om te weten welke dagen de Spanjaarden vrij zijn en op welke data de feestdagen vallen, omdat je op deze dagen mensen vaak lastig te pakken krijgt. Ook verschillen de schoolvakanties nogal eens met die in Nederland.

Maar er zijn meer feestdagen of speciale data die wij soms wel kennen, maar die in Spanje ook echt gevierd worden. Zoals Goede Vrijdag is een feestdag in Spanje. Op die dag wordt er dus niet gewerkt. En ook op witte donderdag, de donderdag voor Pasen, is iedereen vrij. Ook op 1 mei; de Dag van de Arbeid. Er wordt op die dag in principe niet gewerkt. En veel katholieke feestdagen worden nog altijd gevierd. Aan Allerheiligen, ‘Día de todos los santos’ op 1 november, wordt veel aandacht besteed. Bezoek maar eens een willekeurige begraafplaats op die dag. Je zult zien dat de gedenkstenen volop versierd zijn met bloemen en kaarten. Sommige families gaan zelfs rond het graf zitten bij goed weer om hun geliefden te herdenken. Witte donderdag dus, goede vrijdag. Terwijl tweede kerstdag weer een gewone dag is in Spanje. Ze vieren hier alleen ‘noche buena’, kerstavond en eerste kerstdag.

Verder vieren ze in vrijwel heel Spanje de nationale feestdag op 12 oktober. Op die dag in 1492 zette Cristobal Colón (Columbus) voet aan wal op het Amerikaanse continent. In Madrid is ieder jaar nog een defilé waarbij de koninklijke familie aanwezig is. Naast landelijke zijn er ook veel regionale feestdagen. Zo vieren ze in het zuiden de ‘Dag van Andalusië’ op 28 februari, op 9 oktober is er in de regio Valencia een ‘nationale feestdag’ en de Catalanen vieren hun dag op 11 september. Valt een feestdag op een donderdag, dan nemen veel Spanjaarden de vrijdag erna ook vrij. Dan wordt er gesproken van een ‘puente’, letterlijk een brug. Vaak wonen mensen niet in dezelfde stad als hun familie. Ze gebruiken zo’n lang weekend dan om weer eens wat langer op bezoek te gaan.

Voor elke regio gelden dus andere feestdagen. Als je aan de Costa Blanca gaat wonen of er veel wilt verblijven, dan is het dus wel handig om op de hoogte te zijn. Doe je dat niet, dan kan het zijn dat je ineens bij de bakker voor een gesloten deur staat op een dag die jij gewoon beschouwt als een werkdag.

Schoolvakanties Spanje 2019
Kerstvakantie 23.12.2018 – 06.01.2019
Paasvakantie 12.04.2019 – 26.04.2019
(Einddatum kan enigszins verschillen per regio. Meestal een week in deze periode)

Zomervakantie 20.06.2019
(Start- en einddatum kunnen verschillen per regio. Rond zes weken in deze periode)
Overige feestdagen in Spanje, alle regio’s:
01 januari – Nieuwjaarsdag
06 januari –Driekoningen
01 mei – Dag van de arbeid
15 augustus – Hemelvaart van Maria
12 oktober – Nationale feestdag
01 november – Allerheiligen
06 december – Dag van de grondwet
08 december – Nationale feestdag (onbevlekte ontvangenis)
25 december – Kerst
meer info op:
http://www.vakantiespreiding.eu/feestdagen-spanje-2019/

Facebook
Twitter
Pinterest