House Doctor Costa Blanca

Ministerie heeft bevestigd dat de tolweg AP7 door de Costa Blanca tolvrij zal zijn vanaf begin 2020

Het Ministerie van Openbare Werken bevestigde dat de snelweg AP7 vrij van tol zal zijn wanneer de concessie eindigt eind 2019. De Costa Blanca tolweg AP7 zal vanaf 1 januari 2020 vrij van tol zijn, volgens de minister José Luis Ábalos. Hij bevestigde, in een interview met de krant El País, dat het traject tussen Alicante en Tarragona wanneer de concessie eindigt, op 31 december 2019, wordt vrijgegeven en geen tol geheven meer zal worden op deze snelweg. Andere tolwegen worden ook waarschijnlijk vrijgegeven in de toekomst als de concessies aflopen is de verwachting nu.

De Costa Blanca tolweg AP7 is al jaren een doorn in het oog van vele groeperingen in de regio Marina Alta en Baja aan de Costa Blanca, die herhaaldelijk gestreden hebben om deze snelweg ooit weer in de normale wegeninfrastructuur aan de Valenciaanse kust te krijgen. Ook omdat er geen goede alternatieve wegen zijn want de AP7 is de enige snelweg langs de kustlijn.

Het is nog onduidelijk wat dit gaat betekenen voor de verkeerstoename na de vrijgave omdat vele chauffeurs al jaren over de secundaire wegen rijden, zoals de N332, om de tol te ontlopen. Zeker het zware vrachtverkeer en de in het hoogseizoen vele toeristen kiezen vaak voor alternatieve routes door de kleine dorpen.

Als dit verkeer van deze provinciale wegen nu allemaal naar AP7 gaan is dat een grote ontlasting voor die wegen maar een extra belasting voor de AP7. Op dit moment is het niet duidelijk of het voor een verkeersinfarct op bepaalde plekken van het lange traject gaat zorgen. We wachten af.

Dit is natuurlijk een voornemen dat de huidige minister JL Ábalos verwoordt. En in Spanje is de politiek vaak net zo veranderlijk als het weer (of misschien wel veranderlijker!) en het is natuurlijk nog 1.5 jaar weg voor dit in uitvoering zal worden gebracht. Maar is wel een heel sterk signaal van de huidige regering, dus laten we hopen dat dit plan doorgaat en iedereen het hele traject tolvrij kan gebruiken.

Facebook
Twitter
Pinterest