House Doctor Costa Blanca

Krakers buiten houden

Je hoort weleens indianenverhalen over het grote aantal krakers in Spanje. Dat ineens de ramen van je vakantiehuis open staan, er een ander slot in de deur is gezet of er vreemde mensen op de bank zitten die je je huis niet meer uit krijgt. Eigenlijk zie je bij ons in de regio geen krakers, of ‘okupas’ zoals ze ze in Spanje noemen. En er zijn veel dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat ze aan jouw huis voorbij gaan.

In Spanje gebeurt het nog wel. Dat komt omdat krakers best goed beschermd zijn bij wet. Als je een huis kraakt wat niet het eerste hoofdverblijf van iemand is en wat duidelijk niet permanent bewoond wordt, dan zul je daar niet per se een hoge straf voor krijgen.
Tijdens de economische crisis die Spanje een aantal jaar geleden trof gebeurde het vaker. Omdat vooral ook de bouwsector geraakt werd, stonden veel panden en woonhuizen in grote steden lange tijd leeg. Veel huizen, soms hele appartementencomplexen, waren door het failliet gaan van de aannemer in handen gekomen van de banken, die er niets mee konden doen. Ondertussen raakten veel mensen hun huis kwijt omdat ze de huur of hypotheek niet meer konden betalen. In die periode werd er dus meer gekraakt.

We horen je denken, dit klinkt wel erg akelig. Dit probleem valt gelukkig ontzettend mee. De grote kredietcrisis is voorbij. De problemen in de bouw ook. Leegstand van hele appartementencomplexen komt bijna niet meer voor.

 

Muur van een Gekraakte vakantiehuis aan de CostaEn er zijn een aantal tips die wij je kunnen geven om ervoor te zorgen dat krakers jouw (vakantie)huis niet zullen uitkiezen en geen kans maken.

 

Buren

Een goede band met je buren is heel belangrijk. Zij kunnen een oogje in het zeil houden je tippen als er iets vreemds aan de hand is in of rond je huis. Soms is er een conciërge in het appartementencomplex die de boel goed in de gaten houdt. Dan kan er eigenlijk niks gebeuren.

Beheerder

Of je hebt iemand die geregeld jouw huis bezoekt als je er langere tijd niet bent. Die ook na een storm of gewoon iedere week of twee weken de woning inspecteert. Er zijn diverse bedrijven die beheersdiensten aanbieden. Ook verhuurbedrijven hebben vaak dit soort taken in hun pakket.

 

 

 

 

Alarm

In andere gevallen kiezen de meeste mensen voor een alarminstallatie. Dan ben je helemaal van je zorgen af. Want daarmee is ook direct de inbraak en tijdstip geregistreerd en volgt er een alarmdienst of politie bezoek. Een alarm is trouwens niet alleen handig als beveiliging tegen ongenode gasten. Je kunt bij diverse systemen het ook zo inregelen dat ze de uitval van de elektriciteit van bijvoorbeeld de koelkast en de zwembadpomp melden. Er zijn ook eenvoudige alarmsystemen zonder alarmdiensten of abonnementen die direct melding geven op je telefoon en een video opnemen bij beweging dan zie je meteen wat er aan de hand is (en je hebt direct bewijsmateriaal).

 

Verlichting

Verder is het raadzaam om lichten aan te laten gaan op tijden waarop jij zelf niet thuis bent om zo te simuleren dat er geregeld iemand in huis aanwezig is. Neem bijvoorbeeld een domotica systeem dan kan je vanuit NL een aantal lampen programmeren en zelfs op afstand direct aansturen.

 

Mocht er toch iemand binnenkomen, dan is het belangrijk dat de politie snel wordt gebeld. Als dat binnen 48 uur is geldt het feit dat deze persoon jouw huis heeft betreden nog als ‘inbraak’. Iemand is onrechtmatig jouw huis binnengegaan. Dan is er sprake van een overtreding. Vervolgens kun je aangifte doen. De kraker moet dan bewijzen dat hij of zij op dat moment legaal in de woning mag verblijven door bijvoorbeeld een huurcontract te laten zien. Zelf je huis binnengaan of je slot veranderen als er een kraker aanwezig is, is niet verstandig. Dan ben je strafbaar. Ook mag je dan nooit zomaar het gas en de elektra afsluiten als eigenaar in Spanje.

 

Als je een vakanatiehuis aan de Costa Blanca hebt dat langere tijd leeg staat omdat je zelf in Nederland woont en je maakt je zorgen, dan kunnen we je helpen. Soms levert een kleine investering al veel zekerheid en extra veiligheid op. Zo is er maar een die kan genieten van jouw vakantiehuis en dat ben jij zelf.

Verschillende bedrijven en producten die je kunnen helpen:

www.securitasdirect.es
www.sie3.es
www.asistel.com
www.arlo.com
www.philips-hue.com
www.wizconnected.com

Facebook
Twitter
Pinterest