House Doctor Costa Blanca

Wijzigingen in regelgeving voor makelaars in de Regio Valencia

Het aanschaffen van een woning behoort tot een van de meest ingrijpende investeringen in iemands leven. Wanneer je overweegt een huis in de omgeving van Alicante en Valencia te kopen, kan dit nog complexer zijn vanwege taalbarrières en lokale regelgeving. Het is dan geruststellend om te weten dat je te maken hebt met een erkende makelaar aan de Costa Blanca. Dit artikel belicht recente wetswijzigingen met betrekking tot makelaars in Regio Valencia die de beroepsgroep reguleren en de belangen van zowel kopers als verkopers beschermen.

huis te verbouwen Makelaars Javea Costa BlancaIn tegenstelling tot veel andere Europese landen was er eerder geen officiële accreditatie nodig om als makelaar in onroerend goed in Spanje te opereren. Spaanse makelaars hoefden geen kwalificaties of verzekering te tonen die hun klanten en activiteiten dekten. Hoewel de meeste Spaanse makelaars al een competente en betrouwbare service boden, liet het gebrek aan regulering degenen die onroerend goed in Spanje wilden kopen of huren kwetsbaar voor uitbuiting door malafide makelaars die ook vaak vanuit het buitenland onroerend goed aanbieden of vanaf de zolderkamer zonder enige registratie van hun bedrijf of activiteiten.

Dit beschadigde ook de reputatie van de legitieme bedrijven die in Spanje opereerden. Als gevolg daarvan begonnen veel Spaanse regio’s hun eigen wetgeving in te voeren om de makelaars in hun gebied te registreren, waaronder Madrid, Murcia en Andalusië. De Regio Valencia volgt nu dit voorbeeld en vormt haar eigen register van Spaanse makelaars, zodat onroerend goed te koop in Valencia dus ook aan de Costa Blanca alleen wordt verkocht door conforme bedrijven met gecertificeerde agenten. Deze langverwachte regulering van de branche brengt de regio in lijn met de andere Europese landen, evenals vele andere regio’s in Spanje.

 

 

 

 

 

Handtekeningen Makelaars Javea Costa BlancaOm zich bij het register van makelaars in de Regio Valencia aan te sluiten, moeten de makelaars bewijs kunnen leveren dat ze voldoen aan een aantal criteria met betrekking tot hun kwalificaties en hun bedrijf. De criteria kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën, die betrekking hebben op de locatie van hun bedrijf, het niveau van verzekering en de kwalificatie van de makelaars. In het kort moeten Valenciaanse makelaars opereren vanaf een vast adres, waar klanten hun correspondentie naartoe kunnen sturen, moeten ze officieel gekwalificeerde professionals hebben en een goede verzekering hebben die klanten financieel beschermt.

Deze wetgeving legt specifieke eisen op aan makelaars om het beroep uit te oefenen. Het voornaamste doel is de bescherming van kopers en huurders, en het bevorderen van transparantie binnen de sector. Hierdoor wordt beoogd dat alleen gekwalificeerde professionals overblijven om klanten te begeleiden bij de aankoop of verkoop van vastgoed.

De geregistreerde verkoopmakelaars in de Regio Valencia, staan in het ‘Registro de Agentes de Intermediación Inmobiliaria van de Comunidad Valenciana’. Deze registratie moet zichtbaar zijn op het kantoor en op de website van de verkopende makelaar.

Hoewel het momenteel niet verplicht is voor Spaanse makelaars om zich aan te sluiten bij brancheverenigingen, zoals de API (vergelijkbaar met de NVM in Nederland of de BIV in België), is het toch raadzaam om met makelaars te werken die zich bij deze organisaties hebben aangesloten.

 

 

 

zonsondergang in Javea Costa BlancaDeze verenigingen hanteren strikte gedragscodes en bieden opleidingen aan om de kennis van makelaars up-to-date te houden. Er zijn ook internationale brancheverenigingen voor makelaars, en andere onroerend goed professionals zoals AIPP.

Het belang van deze regulering is duidelijk en hebben we ons als House Doctor Costa Blanca gecertificeerd en geregistreerd om aan de normen en eisen van de Spaanse en dus ook de Valenciaanse vastgoedmarkt te voldoen. Ons lidmaatschap bij de onroerend goed brancheverenigingen, waaronder API en AIPP, garandeert dat je met een betrouwbare en professionele partner samenwerkt.

Naast deze certificaten en de brancheverenigingen is het natuurlijk ook belangrijk om te kijken naar de ervaring, reputatie en referenties van een makelaar voordat u een beslissing neemt met welke makelaar of partner u de zoektocht aangaat aan de Costa Blanca of andere regio’s in Spanje. Ons doel als House Doctor Costa Blanca is om u een zorgeloze ervaring te bieden bij het aankopen van een huis, villa of appartement aan de Costa Blanca Noord.

Facebook
Twitter
Pinterest