Ons oog valt op een schilderij op de ‘Rastro’, de rommelmarkt in Jalón. Elke week staan er veel kraampjes op zaterdag. Soms zetten verkopers gewoon hun kofferbak open of ze stallen hun koopwaar uit op kleden of in marktstalletjes. Altijd vind je er wel wat. Juist dat ene vaasje of potje dat zo leuk past in je keuken. Het schilderij met daarop een notabel uitziende heer, dat vinden we zo leuk. We besluiten het schilderij mee te nemen.

Het is niet zo moeilijk om in Spanje mooie, authentieke details te vinden. De Spanjaarden gooien niet veel weg. Maar als het huis van oma leeg moet dan komt er een grote container voor het huis te staan waar de donkere oude meubels in verdwijnen. En natuurlijk nog heel veel meer oude spullen. Als ze hun woning opknappen of vernieuwen dan wordt er wel een nieuwe inrichting aangeschaft. In de crisisjaren was dat veel minder. Toen bleven veel mensen zitten met een allegaartje aan spullen die ze van anderen kregen. Nu er weer wat meer geld is zie je dat mensen graag weer nieuwe spullen willen hebben. Het moet nieuw, vooral wit en modern zijn. Het hergebruiken van oude spullen is hier niet zo populair meer. Ook is de inrichting van het huis voor veel mensen minder belangrijk omdat ze vooral buiten leven. Het is hier natuurlijk veel mooi weer.

In de afgelopen jaren raakten wij bedreven in het zoeken naar mooie, oude spulletjes. Inmiddels hebben we onze vaste adresjes. We weten de vlooienmarkten te vinden, kennen een paar goede slopersadresjes in de buurt, wat handelaren in oude materialen en we zoeken ook op het internet. Soms rijden we richting Valencia of naar Murcia om sloopbedrijven of handelaren te bezoeken voor onze klanten. Voor onze eigen finca vonden we zo bijvoorbeeld een oude stenen trog, een voederbak die we lieten opknappen en installeren als wasbak in de badkamer. We stuitten op een partij originele Tosca stenen, de bijna goudkleurige steen die hier van oorsprong uit de regio komt, en die een portaal van een deur kan verfraaien. We vonden ook drie mooie deuren bij het grofvuil die we lieten opknappen door een timmerman en die geven nu toegang tot onze badkamers.

Ook in de afgelopen dagen waren we weer op ‘strooptocht’. We vonden precies de juiste binnendeur mét kozijn, voor een klant die gaat verbouwen. Een timmerman maakt het nu op maat. De klant is helemaal blij dat we, via ons netwerk, de passende deur hebben kunnen vinden met exact hetzelfde design en die precies past in de nis. En voor een schappelijk prijsje!

Oude originele materialen passen vaak meer bij het huis dan nieuwe spullen. Een ornament, een oude deur, of luiken voor de ramen die gebruikt werden om de zon buiten te houden. Je creëert er die mediterrane sfeer mee waar mensen naar op zoek zijn. Ook leuke potten, borden en lampen komen we vaak tegen. Je kunt er niets van bij bestellen, want vaak is er nog maar één van. Maar dat maakt het juist zo leuk. Als je iets vindt, dan is het uniek. Een alternatief is om nieuwe deuren ‘oud’ te laten maken. Maar dat is toch niet hetzelfde. Je ziet het bijna altijd. Het type verf of het hang- en sluitwerk verraadt of de deur echt oud is, of dat alleen maar zo moet ‘lijken’.

Ons schilderij hangt al een tijdje in onze hal. We moesten er nog wel 100 euro voor betalen, voor ons was het dat waard. Ook voor een oude binnendeur betaal je soms wel wat. Maar als je geluk hebt is het tientjes werk en heb je voor heel weinig iets bijzonders in je huis.