House Doctor Costa Blanca

In Spanje is het verplicht om een Energie Prestatie Certificaat (EPC) te hebben voor een vakantiehuis dat te koop staat of meer dan 4 maanden per jaar bewoond wordt.

Een Energie Prestatie Certificaat (EPC) geeft aan hoe energiezuinig een (vakantie)huis is. U herkent deze labels ook wel van de wasdrogers, wasmachines en koel- en vrieskasten. Deze labels zijn hiermee redelijk vergelijkbaar maar natuurlijk zijn er ook veel verschillen. Deze EPC aanpak is in lijn met de Europese wetgeving ten aanzien van een verplicht energielabel voor huizen.

Het opmaken van het EPC dient door gecertificeerde specialisten uitgevoerd te worden. Deze specialisten kijken onder andere naar de ventilatie, isolatie en ook de CO²-uitstoot. En natuurlijk ook naar andere factoren die invloed hebben op de energiehuishouding van het vakantiehuis. Deze worden in kaart gebracht om het energieverbruik inzichtelijk te maken voor het verwarmen dan wel het koelen van uw vakantiehuis. Uiteraard kunnen de specialisten bij de keuring van uw vakantiehuis ook met praktische adviezen geven. Hierbij moet u denken aan bijvoorbeeld het plaatsen van dubbel glas of het aanbrengen van isolatie, en de mogelijke vervanging van verouderde apparatuur of de thermostaat anders in te stellen.

Na de EPC inspectie zal door de specialisten het certificaat opgesteld worden voor uw vakantiehuis. Deze certificaten gaan van A tot en met G, waarbij A het meest energiezuinig is en G het minst. Het EPC zal een geldigheid hebben van 10 jaar.

In de meeste gevallen hebben de wat oudere vakantiehuizen in Spanje een EPC score van D of E, terwijl de nieuwbouw vakantiehuizen een betere score kennen. Dit vanwege het gebruik van de nieuwste duurzame en kwalitatief betere bouwmaterialen en installaties.

Dus wanneer u uw vakantiehuis te koop wilt aanbieden of u uw vakantiehuis voor meer dan 4 maanden gaat bewonen of verhuren dient u een EPC te hebben. Indien een EPC ontbreekt riskeert de eigenaar van het vakantiehuis een boete van € 300 tot € 6.000. Wij adviseren u om zo snel mogelijk een Energie Prestatie Certificaat aan te vragen indien u deze nog niet heeft. De kosten voor de inspectie en certificaat liggen tussen de € 160 en € 440 excl. BTW. Deze kosten zijn afhankelijk van de grootte van het vakantiehuis en aanbieder. Neemt u gerust contact met ons op zodat wij u kunnen adviseren en begeleiden bij uw EPC aanvraag.

Facebook
Twitter
Pinterest