House Doctor Costa Blanca

Verhuren van je vakantiewoning in Spanje hoeft niet moeilijk te zijn

Een huis kopen aan de Costa Blanca kan het hele jaar door rendabel zijn. Naast dat je er zelf kunt gaan wonen of langere tijd per jaar kan verblijven om ervan te genieten, zijn er veel ‘overwinteraars’, mensen die de winter in Spanje willen doorbrengen. Anderen willen er juist in de zomer op vakantie. Het is dus gemakkelijk om je huis te verhuren als je er zelf niet bent.

Regeltjes

Iedere regio of gemeente heeft zijn eigen regels en wetten wat betreft het verhuren van je vakantiewoning. Voordat je een huis of appartement koopt is het raadzaam om eerst te informeren wat er mag. Als je een appartement in een wooncomplex op het oog hebt, dan kan het zijn dat de Vereniging van Eigenaren er iets over te zeggen heeft. Soms mag het maar een aantal dagen per jaar of is het helemaal niet toegestaan.

Wil je een eigen Bed and Breakfast beginnen dan zijn daar ook weer andere regels en wetten voor. Ligt de B&B of je droomhuis in een buitengebied dan gelden andere regels, ook met betrekking tot de financiering en de hypotheek. Tijdens onze aankoopbegeleiding zoeken we het graag voor je uit zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

 

gele appartement complex vakantiewoning verhuren SpanjeAan de Costa Blanca is het verhuur seizoen erg lang. Er is vraag naar winterverhuur voor de overwinteraars, maar ook in de zomer kun je goed verhuren. In veel gevallen betalen de gasten de jaarlijkse kosten van het vakantiehuis terug en hou je in veel gevallen genoeg over om de investering eruit te halen. Maar wat zoek je? Een vakantiewoning waar je vooral zelf vooral van wilt genieten of ga je voor een investering die ook in het laagseizoen geld oplevert. Wij kunnen je helpen door wat rekenvoorbeelden te laten zien en je hierin adviseren.

Verhuurlicentie

Als verhuren is toegestaan dan moet je een verhuurlicentie aanvragen. Dit geldt voor verhuur voor korte periodes, dus als je het huis aanbiedt als vakantiewoning. Verhuur je de woning voor langere tijd dan is zo’n vergunning niet nodig. Om voor een verhuurvergunning in aanmerking te komen moet je woning geschikt worden gemaakt voor verhuur. Het huis moet aan diverse voorwaarden voldoen en gekeurd worden. Je hoort vaak dat dit zo voor elkaar is, maar de ambtelijke molens draaien hier aan de Costa Blanca in Spanje niet zo snel en diverse instanties moeten de aanvraag goedkeuren.

 

 

 

 

 

terras en tuin met zwembad van vakantiewoning verhuren SpanjeLange termijn verhuren

In Spanje worden huizen vaak gemeubileerd verhuurd. Ga je eenmaal verhuren, maak dan vooraf een inventarisatie van wat er allemaal aanwezig is in het huis. Op die manier kun je met de huurder makkelijker afspreken dat als er iets weg is, er een vergoeding moet volgen. Let ook op het verbruik van de airconditioning in de zomer en de verwarming in de winter want dat kan aardig oplopen. Het is wel netjes om de huurders hierover vooraf te informeren.

Internet

Denk ook aan goed internet. Dit is niet overal aan de Costa Blanca even goed en toch voor veel mensen erg belangrijk. Een goede internetverbinding kan een positief verschil maken als je gaat verhuren.

 

 

 

 

 

 

 

Belasting afdragen

Als je verhuurt moet je daar belasting over betalen in Spanje. Ook als je zelf niet in Spanje woont of er ingeschreven staat. De controle is scherper geworden en voor de belastingdienst makkelijker door sites als Airbnb en Booking.com. Het percentage dat je moet afdragen ligt nu op 19%. Je betaalt belasting over de winst, maar je kunt de kosten die je maakt voor de verhuur, aftrekken. Als je in Nederland (of België) woont moet je dus gewoon in Spanje belasting betalen over deze inkomsten. Je kunt via de vrijstellingsmethode voorkomen dat je dubbel betaalt.

Omdat het belastingsysteem in Spanje heel anders in elkaar zit dan in Nederland raden wij altijd aan om je te laten helpen door een ‘gestor’, een lokaal administratiekantoor. Die zorgt er dan voor dat je aangifte op de juiste manier wordt ingediend. Wij kennen de juiste mensen om je te helpen.

Beheer voor je vakantiehuis uitbesteden

Woon je zelf in Nederland, dan zoek je misschien ook iemand die ervoor kan zorgen dat je gasten het vakantiehuis in kunnen en dat de schoonmaak en het onderhoud worden verzorgd. Dit heet het beheer van de vakantiewoning. HouseDoctorCostaBlanca kent verschillende bedrijven die deze conciërge diensten verzorgen en ook hierover kunnen wij je adviseren.

Facebook
Twitter
Pinterest