House Doctor Costa Blanca

Genieten van de zon levert geld op

Als je aan Spanje denkt, denk je aan tapas, het strand maar vooral aan de zon. Perfect om die zon ook te gebruiken, zou je denken. In de afgelopen jaren werden er relatief gezien alleen niet zoveel zonnepanelen in Spanje geïnstalleerd door de omstreden ‘impuesto al sol’, een belasting op de zon. Nu die is afgeschaft neemt de verkoop weer toe.

Gemiddeld schommelt het aantal zonuren in Spanje tussen de 2500 en 3000 uur per jaar. Dat is ongeveer twee keer zoveel als in Nederland. In het Noorden van Spanje kan het veel regenen en is het in de winter een stuk kouder. Maar aan de Costa’s laat de zon zich ook in de winter veel zien.

Als je door Spanje rijdt zie je hier en daar wel huizen die panelen hebben, maar vooral ook grote velden die volstaan met zeer grote exemplaren. Toch lag de aanleg ervan een tijd stil door die ‘belasting op de zon’. De vorige regering stelde de heffing in. Daardoor zou het hebben van zonnepanelen geld gaan kosten in plaats van opleveren. Veel mensen stopten met investeren. Het kwam de regering op veel kritiek te staan en er ontstond zelfs druk vanuit de Europese Commissie om de belasting weer af te schaffen. Nu dat gebeurd is neemt de vraag naar zonnepanelen weer toe.

Inmiddels kun je zonnepanelen bij Ikea kopen in Spanje. En ook de bouwmarktketen Leroy Merlin gaat ze verkopen. Toch is het belangrijk dat je je goed laat voorlichten. De aanleg van panelen werkt iets anders dan in Nederland. Zo kun je niet altijd ‘terugleveren’ aan het net in Spanje. En je moet eerst officieel toestemming vragen aan je netbeheerder. De huidige regering is wel bezig om dit allemaal makkelijker te maken, maar zover is het nog niet.

Wat je veel ziet is dat mensen beginnen met een aantal panelen om het zwembad te verwarmen. Er zijn warmtepompen te verkrijgen die op zonne-energie werken en die ervoor zorgen dat het water goed verwarmd wordt. Geen verkeerde investering als je bedenkt dat een verwarmd zwembad vaak een belangrijke kostenpost is op de elektriciteitsrekening.

Ook kun je ervoor kiezen om de gehele watervoorziening buiten het bereik van stroomkabels te houden. Er zijn waterpompen te koop die werken op zonne-energie die goed werken als de zon schijnt en de behoefte aan water groot is.

Wil je je huis voorzien van een goed ventilatiesysteem, dan kan dat ook op zonne-energie. Door lucht zonnecollectoren te plaatsen kun je de droge en warme lucht door je pand laten sturen. Deze collectoren staan helemaal los van het elektriciteitsnet.

De meeste panelen zouden zo’n 20 jaar gegarandeerd energie leveren. Op sommige plekken in Spanje kan het een goede aanvulling zijn, zeker als je wat verder van de bewoonde wereld afzit en je minder goed toegang hebt tot het energienet. Al blijf je voorlopig ook in Spanje nog wel verbonden aan het net, behalve natuurlijk als je “het buitengebied” woont.

Een zonnige dag!

Facebook
Twitter
Pinterest