Een eigen zwembad, daar heb je in Spanje veel maanden per jaar plezier van. Aan de Costa Blanca kun je met een beetje geluk van mei tot en met oktober prima zwemmen. En verwarm je het water, dan kun je het nog een paar weken rekken. Maar wat voor soort bad kies je?
Je kunt tegenwoordig kiezen tussen een bad met zoetwater, dat werkt met chloortabletten. Of voor een zoutwaterbad. Best lastig, want er zijn grote verschillen tussen deze twee opties.
Een zoetwater bad wordt schoongehouden met chlorine. Aan het water wordt een kleine hoeveelheid chemicaliën toegevoegd om het te desinfecteren. Vroeger kwam je uit het plaatselijke zwembad waarna je haar nog uren naar chloor rook en je ogen vaak rood waren en prikten. Er is wel veel veranderd sindsdien maar chloor is en blijft een chemisch goedje. En als je zelf een zwembad hebt, moet je die stoffen ook ergens opslaan. Met kinderen in de buurt kan dat gevaarlijk zijn. Maar het kan niet anders. Het bad wordt in principe maar één keer helemaal gevuld en het water moet lange tijd schoon blijven. Een zwembad wordt vaak intensief gebruikt ook omdat vele huizen verhuurd worden als de bewoners er zelf niet zijn.
Een andere goede optie is om ervoor te kiezen een zoutwaterbad te nemen. Dit is een meer natuurlijke manier van desinfecteren want je gebruikt zout als desinfectiemiddel. Zo’n zwembad heeft een speciale installatie die ervoor zorgt dat er kleine hoeveelheden Natrium Chloride aan het water door een zout-electrolyse worden omgezet naar natuurlijk chloor en loog. Daardoor blijft het ook schoon en fris. In zoutwater kunnen schimmels en bacteriën namelijk niet goed overleven. Je gebruikt in dit geval nog steeds wat chemicaliën, maar in een veel lagere hoeveelheid dan bij een zoetwater zwembad. Er is een pH-regelaar nodig die zorgt dat het zoute water de juiste pH-waarde behoudt. Daardoor is het water zachter voor je huid. En last van prikkende ogen na het zwemmen, is hiermee ook verleden tijd. De hoeveelheid zout komt overeen met dat in menselijk traanvocht, dus daar kunnen we over het algemeen goed tegen. Mensen die last hebben van eczeem of een chloorallergie zwemmen vaak liever in zoutwater.
Er is verschil in onderhoud tussen de twee typen zwembaden. Bij een zoetwater bad moet je wekelijks chloortabletten toevoegen. Bij een zoutwaterbad moet je aan het begin van het zwemseizoen de hoeveelheid zout aanvullen en daarna regelmatig de waardes controleren. Het zout dat gebruikt wordt is een stuk goedkoper dan de chemicaliën die bij de chloor zwembaden nodig zijn. De regelaar zorgt dat de pH-waarde op peil blijft en dat gaat geheel automatisch.
De aanleg van een zoutwaterbad is duurder omdat de techniek erachter meer kost, zo’n 1500 tot 2000 euro meer dan bij een zoetwater bad. En je moet letten op de materialen die je gebruikt. Roestvrijstaal (RVS) en staal kunnen bijvoorbeeld gaan roesten als het in contact komt met zoutwater. Als je van een zoetwaterbad een zoutwaterbad wilt laten maken, moet je je dus goed laten adviseren door een zwembad expert.
Het zwemseizoen aan de Costa Blanca is nu wel zo’n beetje afgelopen. Daarmee breekt nu wel de periode aan die perfect is om je te gaan oriënteren. Naast het type zuiveringssysteem zijn er ook allerlei vormen waartussen je kunt kiezen. Ga je voor een standaard bad, langwerpig waarin je baantjes kunt trekken. Of wil je liever een afwijkende vorm, met een ingemetselde trap. Nu een keuze maken en het laten aanleggen in de winterperiode zorgt ervoor dat je over een paar maanden als de temperaturen weer stijgen, kunt gaan genieten van je eigen zwembad.