House Doctor Costa Blanca

Zaken doen met de Spaanse slag

Mañana mañana. Je hoeft niet heel goed Spaans te spreken om te begrijpen wat dat betekent. Letterlijk bedoelen de Spanjaarden hiermee: het komt morgen wel. Meestal kun je er op rekenen dat het nog langer duurt. Is zaken doen in Spanje dan niet leuk? Zeker wel. Wij doen het met veel plezier. Als je namelijk het klappen van de zweep een beetje kent, kan het voor Nederlanders zelfs veel charme hebben om met de Spanjaarden zaken te doen.

 

Alles kost tijd

Bij aankoopbemiddeling aan de Costa Blanca helpen wij ook bij kleine zaken, zoals het openen van een bankrekening. In Nederland kost je dat hooguit twintig minuten. In Spanje ben je zomaar anderhalf tot twee uur kwijt bij de bank. Je moet veel documenten overleggen en ondertekenen. Het aanvragen van een NIE, een Spaans burgerservice nummer kost soms zelfs maanden. En zonder dit nummer kun je geen telefoonabonnement afsluiten en al helemaal geen huis kopen. Wanneer onze klanten zien hoeveel tijd dit allemaal kost, realiseren ze zich vaak pas dat dingen hier heel anders gaan dan in Nederland. Wij nemen veel van de zorgen uit handen zodat alles veel sneller gaat.

Een offerte opvragen heeft hier ook meer voeten in aarde dan in Nederland. Het duurt meestal lang voordat je een antwoord hebt op een soms heel simpele vraag als: wat gaat het ons kosten om de keuken uit te bouwen? Hier in Spanje wordt vaak niet zo ver vooruit gepland en regelen ze de meest urgente zaken op zeer korte termijn. Door ze te bestoken met berichtjes en telefoontjes krijgen we eerder antwoord dan iemand anders.

 

Afspraken op papier

House Doctor inspecteert verbouwing en aankoopbemiddeling aan de Costa BlancaSoms kijken Spaanse leveranciers of aannemers ons vreemd aan als we vragen om een gedetailleerde beschrijving van de bouwwerkzaamheden en prijzen. Daar zijn ze niet zo van. Veel liever beginnen ze gewoon en voegen ze zich tijdens het werk naar de wensen van de klant. Dit is lastig, want de meeste Noord-Europeanen willen graag plannen op basis van tekeningen en offertes waarin exact staat wat er voor welke prijs gedaan wordt. Ook maak je hier in Spanje gerust mee dat de aannemer even weggeroepen wordt voor een andere klus en het werk in jouw huis uit zijn handen laat vallen, om het vervolgens de volgende dag weer vrolijk op te pakken. En kijk niet gek op als het werk tussen de middag, tijdens de warmste uren van de dag, een aantal uur komt stil te liggen. De noodzaak om alles snel voor elkaar te krijgen, is hier minder aanwezig. Doordat wij altijd goede afspraken op papier maken voorkomen we misverstanden en problemen.

Ondertussen is er ook weer meer ruimte voor flexibiliteit. Zo hadden we eens een klant die na een complete renovatie toch besloot een verwarmingsinstallatie te laten plaatsen. We vroegen een offerte aan die diezelfde avond nog binnen was. Binnen drie weken was alles geplaatst, inclusief radiatoren, een waterboiler en een gastank. Ook zijn er situaties waarbij mensen een lekkage hebben, bijvoorbeeld in het weekend. Dan staat er vaak ineens heel snel iemand voor de deur om te helpen. En meer dan eens maakten we al mee dat ze daar geen kosten voor rekenden.

 

 

 

 

 

 

Tevreden klanten

Het blijft heel belangrijk om duidelijk afspraken te maken. We regelen zoveel mogelijk, zorgen dat alles op papier komt te staan en we voeren dagelijks controles uit om de werkzaamheden in de gaten te houden. Als de klant op afstand meekijkt overleggen we indien gewenst door het sturen van foto’s. Zo kunnen beslissingen sneller gemaakt worden. Met onze aankoopbemiddeling aan de Costa Blanca en bouwbegeleiding nemen we zo vrijwel alle zorgen weg die je kunt hebben bij de aankoop en verbouwing van een huis. Het doel is om ervoor te zorgen dat onze klanten altijd tevreden achterblijven en vooral kunnen genieten van hun nieuwe plek aan de Costa Blanca.

Facebook
Twitter
Pinterest