House Doctor Costa Blanca

De Costa Blanca: de gezondste plek van Europa!

De zomer staat voor de deur en we maken volop plannen voor die langverwachte zomervakantie. Zon, (de Middellandse) zee, strand en aangename temperaturen zijn daarbij natuurlijk favoriete ingrediënten. Lekker buiten zijn, goed eten en goed glas wijn, ontspannen en genieten van elkaar. Wat dat betreft scoort de Costa Blanca goed. Bovendien werd het gebied door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO al meerdere keren uitgeroepen tot gezondste plek van Europa.

De 300 dagen zon per jaar en een gemiddelde temperatuur van 18ºC dragen daar ongetwijfeld aan bij. Zachte winters en niet al te hete zomers: heerlijk! Het microklimaat aan de Costa Blanca is te danken aan de lange bergketen in het achterland tussen Murcia en Denia. De bergtoppen liggen op een hoogte van 1.000-1.500 meter boven NAP. De bergen, die samen een soort kom vormen, werken als een buffer voor de weersinvloeden vanuit zowel het binnenland als de zee.

Minder gezondheidskwaaltjes

Het klimaat maakt de Costa Blanca bijzonder geschikt voor mensen met ademhalingsproblemen, allergieën, astma of huidproblemen zoals eczeem en psoriasis. Mensen met reuma of andere spier- of gewrichtsklachten voelen zich hier over het algemeen ook stukken beter.

Bovendien leven de Spanjaarden gezond en hebben ze de hoogste levensverwachting van Europa. Dat komt deels door het aangename klimaat, maar ook door de voeding. Het mediterrane dieet bestaat uit veel vis, olijfolie, noten, groenten, peulvruchten en fruit en bevat minder vetten, waardoor hart- en vaatziekten minder vaak voorkomen. Op het menu staan relatief weinig aardappelen, vlees en zuivel.

Siësta

En dan natuurlijk de siësta, dat heerlijke Spaanse middagdutje. Tegenwoordig (helaas!) niet meer zo heilig als vroeger, maar voor de gezondheid is een moment van rust na de doorgaans zware lunch absoluut een goed idee. Ook het feit dat de belangrijkste maaltijd van de dag niet ’s avonds plaatsvindt, maar ’s middags draagt bij aan een betere gezondheid.

Het medische tijdschrift The Lancet riep Spanje onlangs – na een studie van maar liefst 20 jaar – uit tot het gezondste land van de Europese Unie. Spanjaarden worden gemiddeld 81,4 jaar oud (Nederlanders 80,6 jaar). Ook leven ze gemiddeld langer in goede gezondheid ten opzichte van de Nederlanders (respectievelijk 70,9 en 69,1 jaar) en lijden ze minder aan kwaaltjes, ziektes of andere ouderdomsgebreken. ¡Viva España!

Bent u op zoek naar een eigen huis of appartement, midden in de gezondste regio van Europa? Neem dan contact op met ons, en we helpen u een fijne plek onder de zon te vinden.

Facebook
Twitter
Pinterest