House Doctor Costa Blanca

Bloesemroutes aan de Costa Blanca

Amandel bloesem gefotografeerd door aankoopbegeleiding en bouwbegeleiding aan de Costa Blanca

Zodra de heerlijke geur van bloesem zich door de lucht verspreidt, weet je dat het Spaanse voorjaar is aangebroken. Aan de Costa Blanca levert het bloesemseizoen prachtige plaatjes op, die uitnodigen om eropuit te gaan en de lente te vieren!

Met een beetje geluk kun je vanaf eind januari al genieten van de amandelbloesem, die aan de Costa Blanca een vacht van witte blaadjes achterlaat. Het is duidelijk waarom dit de ‘Witte Kust’ wordt genoemd. De bekendste plek om het natuurschoon in de omgeving te observeren is de Jalón Vallei, net achter de kust in het noorden van de provincie Alicante. De groene vallei, ook wel de Vall de Pop genoemd, strekt zich uit over een gebied van zo’n 30 kilometer en ligt ingeklemd tussen de heuvels en bergen.

De amandelbloesem is te bewonderen tot ongeveer half maart. Het is de moeite waard om een bezoek aan de vallei te combineren met een stop in sfeervolle dorpjes als Acalalí, Parcent, Murla of Jalón.

 

 

 

 

 

 

Oranje bloesem gefotografeerd door aankoopbegeleiding en bouwbegeleiding aan de Costa BlancaDe vruchtbare grond van de vallei is trouwens niet alleen goed voor de amandelbomen, maar ook voor citrusbomen en olijfgaarden (richting Castell de Castells), die je hier volop aantreft. Ook voor de druif is het hier goed toeven. Voorheen bracht de vallei vooral zoetere wijnen als Moscatel voort, maar tegenwoordig worden er ook drogere wijnen en cava’s geproduceerd. Vanzelfsprekend kan in de omgeving ook uitgebreid wijn geproefd worden.

De groei en bloei in de Jalón Vallei worden nog eens versterkt door het microklimaat dat zo typerend is voor de Costa Blanca: volgens Wereld Gezondheidsorganisatie WHO heeft deze omgeving, met haar zachte zomers en relatief warme zeewater, het gezondste klimaat van Europa.

Wie later in het jaar opnieuw van bloesem aan de Costa Blanca wil genieten, komt zeker aan zijn trekken in de Vall de Gallinera, waar tussen maart en juni de kersenbomen in bloei staan. In deze tijd van het jaar is de ‘8 Dorpen Route’ erg populair onder wandelaars. De complete route is zestien kilometer lang, maar een gedeelte lopen kan ook. De route begint bij Font de la Mata in Benirrama en aanwijzingen staan goed aangegeven.

 

 

 

 

 

Amandel bloesem en huis gefotografeerd door aankoopbegeleiding en bouwbegeleiding aan de Costa BlancaVoor de meest uitbundige oranjebloesem moet je in Spanje net buiten de Costa Blanca zijn. De Costa del Azahar behoort tot de provincies Castellón en Valencia en dankt haar naam aan de geurende sinaasappelbloesem (azahar is niet voor niets een geliefd ingrediënt voor parfums!). De mooiste tijd van het jaar om deze kust te bezoeken is, wederom, het voorjaar. In april en mei staan de bomen in volle bloei.

Zin om er wat verder op uit te trekken voor mooie Spaanse bloesem? Zorg dan dat je in maart de Jerte Vallei in Extremadura bezoekt. De pas tussen de plaatsen Plasencia en Puerto de Tornavacas is schitterend, en onderweg kun je verkoeling zoeken in de natuurlijke zwembaden. Als beloning krijg je bovendien een prachtig uitzicht over een vallei met tienduizenden kersenbomen in witte bloesem. Vergeet je fototoestel niet!

Je kunt als toerist deze bloesemroutes volgen. Maar zeker als bewoner van de Costa Blanca maak je alles mee en zie je door het jaar heen hoe het landschap steeds weer verandert. Wil je verhuizen naar Spanje, emigreren, of ben je op zoek naar een permanente vakantiewoning in Jávea of ergens anders aan de Costa Blanca, neem dan contact met ons op. Wij hebben een goed beeld van het onroerend goed dat hier wordt aangeboden en bieden alle hulp in de vorm van aankoopbegeleiding en bouwbegeleiding aan de Costa Blanca. Hopelijk tot ziens!

Facebook
Twitter
Pinterest